Oprechte aandacht bij participatie verbetert draagvlak en relatie met inwoners
Het is feest! De Betrokken Burger is live! Samen met Facilitating Company slaan we de handen ineen om te voorzien in de behoefte aan oprechte participatie bij duurzame projecten. Na een jarenlange samenwerking op het gebied van participatie en communicatie is deze samenwerking omgedoopt tot het initiatief De Betrokken Burger. Wij geloven namelijk dat wederzijds begrip tussen inwoners en gemeente beter kan en beter móet. Gemeenten en organisaties uit het hele land kunnen vanaf nu bij de Betrokken Burger aankloppen voor ondersteuning bij hun participatie – van strategie tot uitvoering.
Open vragen stellen leidt tot een open gesprek en meer draagvlak
De Betrokken Burger zorgt ervoor dat alle inwoners – van tien tot duizenden – met elkaar in gesprek kunnen gaan. De Betrokken Burger begeleidt dit gesprek, ook als het moeilijk of ongemakkelijk wordt. Deze werkwijze gaat veel verder dan de meeste participatie-programma’s. Vaak beperken deze zich die tot een enquête of bewonersavond. Juist door open en transparant met elkaar te praten, ook onderling als inwoners, komen alle belangen op tafel.
“Wij weten dat oprechte aandacht voor de meningen en emoties van de inwoners zowel inhoud als draagvlak oplevert”, zegt Frans van Rheenen van Facilitating Company, één van de initiatiefnemers.
Betrokken burgers denken graag constructief mee over oplossingen
Samen met Facilitating Company zien we dat er in de praktijk vaak geen transparante of echte participatie plaatsvindt. Waardoor het wantrouwen van burgers richting de overheid alleen maar groter wordt. Ook zien we dat de communicatie in en over het proces vaak niet helder is. Daarom hebben we de krachten gebundeld.
“Je wilt de inwoners van je gemeente betrekken bij jouw duurzame project. Misschien wil je meer en andere ideeën op tafel krijgen, of misschien wil je mogelijke weerstand vroeg signaleren en dit (samen) oplossen. Als inwoners zich gehoord voelen, voelen ze zich betrokken. En betrokken burgers denken constructief mee en worden ambassadeur van de gezamenlijke oplossingen”, aldus Claire Dekkers van Code C Communicatie.
Inwoners hebben tijd en ruimte om eigen inbreng te verwoorden
De Betrokken Burger heeft een innovatieve aanpak ontwikkeld, die zowel online als offline in te zetten is. Deelnemers worden gestimuleerd om aan het open gesprek deel te nemen. Door gerichte open vragen te stellen en door steeds alle meningen en emoties terug te koppelen voelen deelnemers zich serieus gehoord en begrepen. Inwoners die meedoen hebben alle tijd en ruimte om hun eigen inbreng te verwoorden en op die van anderen te reageren zonder dat ze overschreeuwd worden door dominante deelnemers (zoals dat bij ‘klassieke’ buurthuis-avonden gebeurt).
Benieuwd naar de mogelijkheden of een demonstratie van onze werkwijze? Neem contact op via 076 – 20 45 880 of kijk op www.debetrokkenburger.nl.